Pénzverdék‎ > ‎

Mennica Polska

 

 
 
1991 és 1994 között épült a verde új épülete Varsóban, a Żelazna utca 56. sz. alatt. 1994. szept. 26-án nyitotta meg a Lengyel Köztársaság akkori elnöke, Lech Wałęsa. Jelenleg az épületben végzik a forgalmi és gyűjtői érmék kibocsátását, valamint raktárak és irodák is találhatók az épületben.

1994. április 1. áttörést hozott: ezen a napon a Nemzeti Pénzverde átalakult a Nemzeti Államkincstár egyszemélyes társaságává (Nemzeti Pénzverde Rt.), és 1998. február 6-án, a Lengyel Értékpapír és Valuta Bizottság bevezette a pénzverde értékpapírjait. 1998 április 7-től bevezették a részvényeit a Varsói Értéktőzsdére. 2005 május végén a cég neve Mennica Państwowa Rt.-ről Mennica Polska Rt.-re változott.

Jelenleg a Lengyel Pénzverde az egyetlen gyártója a Lengyel Nemzeti Bank által kibocsátott forgalmi és a gyűjtői érméknek. 2008-ban átalakították a termelést annak érdekében, hogy helyreállítsák és feltöltsék az érme készleteket. Ezen kívül a cég gyárt forgalmi és gyűjtői érméket külföldi kibocsátóknak és nemzeti bankoknak, beleértve "Royalty program"-ot is, melynek keretében a Lengyel Pénzverde olyan kibocsátókkal működik együtt 2008-tól, mint Fehéroroszország, Örményország, Andorra, Kazahsztán és Niue.

Az elmúlt években a cég létrehozta, és sikeresen bevezette a piacra egy új termékét, a Helyi Dukátot. Ezek a helyi önkormányzatok által kibocsátott antik érmék fennállásuk alatt ajándékutalvány szerepet is betöltöttek. 2006-tól 2009. augusztusig a cég több, mint 160 ilyen kibocsátást hajtott végre (a Gdańskie Rix-dollárt bocsátották ki a legnagyobb számban - mintegy 350.000 példányban).

A Lengyel Pénzverde jelentős szereplő az elektronikus fizetések nemzeti piacán is. Az elektronikus termékek és szolgáltatások terjesztését értékesítési pont hálózatán keresztül végzi, mely a cég modern termináljaival ellátott és az általa készített szoftverrel (Gold rendszer) dolgozik. Az értékesítési hálózaton több olyan termékeket forgalmaznak, mint a tömegközlekedési jegyek városi kártyákra kódolva, előre kifizetett feltöltő kártya a mobiltelefonokhoz, és az előre kifizetett parkolás városi kártyán kódolva.

A Lengyel Pénzverde jelenleg az egyik legnagyobb és egyben technológiailag legfejlettebb pénzverde a világon.