Távoli világok‎ > ‎

Kanada

Az ország területe az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjed, északon pedig a Jeges-tengerig ér. Délen és északnyugaton az Amerikai Egyesült Államokkal határos, a két ország közötti határ a világ leghosszabb nem védett határa. Kanada a világ második legnagyobb országa a teljes terület alapján számolva.

A napjainkban Kanada által elfoglalt földön évezredekig az őslakosok különböző csoportjai éltek. Az első európaiak i. sz. 1000 körül vetődtek ide, amikor a vikingek rövid időre letelepedtek. A kolónia pusztulása után egészen 1497-ig nem történt újabb kísérlet Észak-Amerika felfedezésére, mígnem John Cabot felderítette Kanada atlanti partját Anglia számára. 1603-ban Samuel de Champlain francia felfedező érkezett a földrészre, és 1605-ben Port Royalnál, majd 1608-ban, Québecben létrehozta az első állandó európai településeket.
 
A franciák és az indiánok között 1689 és 1763 között egymás után négy gyarmatközi háború robbant ki, melyekben az angolok is részt vettek, ezek után 1763-ban a hétéves háborút lezáró párizsi békekötés során Franciaország a Brit Birodalom javára lemondott Kanadáról. A nagyméretű bevándorlás Kanadába Britanniából és Írországból 1815-ben kezdődött. 1825 és 1846 között több mint 600 ezer európai bevándorló érkezett Kanada kikötőibe. 1898-ban a klondike-i aranylázat követően, az Északnyugati Területeken a kanadai kormány létrehozta Yukon területet, megkezdődött az újabb tartományok és területek bekebelezése, és az Egyesült Királysággal szembeni nagyobb autonómia megszerzésének folyamata.
 
A növekedés, kombinálva az egymást követő liberális kormányok politikájával egy új kanadai identitást hozott létre, melyet 1965-ben a juharleveles zászló, 1969-ben a hivatalos kétnyelvűség, 1971-ben pedig a hivatalos multikulturalizmus elfogadása fémjelzett. Végül egy újabb sor alkotmányozó konferencia után, 1982-ben megszületett a kanadai alkotmány és a Kanadai Jogok és Szabadságok Alapokmánya.
 

Kanada egy tíz tartományból és három területből álló föderáció, melynek fővárosa Ottawa. Politikai berendezkedése alapján parlamentáris demokrácia és alkotmányos monarchia, a jelenlegi államfője II. Erzsébet. Népsűrűsége a világon a legalacsonyabbak közé tartozik, mindössze 3 fő/km².