Távoli világok‎ > ‎

Man sziget

A sziget az Ír-tengerben fekszik, nagyjából egyenlő távolságra Írországtól, Skóciától és Angliától, 48 km hosszú és 13–24 km széles. Teljes területe 572 km². A sziget északi és déli részén elhelyezkedő hegyeket a középső völgy választja el. A legészakibb rész kivételesen sík, itt található Port of Ayre kavicsos tengerpartja. Csak egy olyan csúcs van, aminek a magassága meghaladja a 600 métert, ez a 621 méter magas Snaefell.
 
Egy régi mondás szerint innét körülnézve az ember hét királyságot lát. Ezek maga Man sziget, Írország, Skócia, Anglia, Wales, a mennyország és a hetedik királyság, Neptun királysága, a tenger. Őslakói kelták voltak. A 9. században vikingek hódították meg a szigetet, és a szomszédos Hebridákkal és más kisebb szigetekkel közös birtokként uralták. A szigetek urai előbb a dublini viking királyok, majd az Orkney-szigeteken székelő viking királyok hűbéresei voltak.
 
A szigetet 1266-ban Norvégia eladta Skóciának, a 14. században pedig angol fennhatóság alá került. 1504-ben végleg megszüntették a Man sziget királya már régóta csak névleges címét. Ezután sokáig Salisbury és Derby grófjai (earl) birtokolták a szigetet a Man sziget lordjaiként, míg 1765-ben megvásárolta a brit parlament.

Azóta közvetlenül a brit korona alá tartozik, de a londoni Parlamenttől független; saját helyi parlamentje, az ezeréves Tynwald (a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő országgyűlése) belügyekben teljes önállósággal van felruházva.

Bevételeinek zömét az idegenforgalom, az off-shore banki szolgáltatások, a könnyűipar, és az újabban megtelepedett mikroelektronikai ipar adják.
 

Híres lakói:

  • A Bee Gees mindhárom tagja a szigeten született.
  • Nigel Mansell, volt Formula 1, és Indycar versenyző Floridából való hazaköltözése után választotta lakhelyéül.
  • Jeremy Clarkson, újságíró – Top Gear.
  • Rick Wakeman, a Yes billentyűse.
  • John Rhys-Davies, a Gyűrűk Ura Gimlije.

Érdekességek:

  • A manx fajtájú – Man szigeti – macskák teljesen (anatómiailag is) farok nélkül születnek és a mellső lábaik feltűnően rövidebbek a hátsóknál, ami kissé nyúlszerű mozgást eredményez.
  • A szigeten saját fontot használnak.
  • A Man szigeten nincs előírt maximális megengedett sebesség a közutakon. Így mondhatni a gyorshajtás ismeretlen fogalom.