Tuvalu érméi

 
 
Hírhedt kalózok - William Kidd
Névérték: 1$
Anyag: Al-Cu-Sn
Finomság: -
Minőség: UNC
Átmérő: 30,60 mm
Súly: 13,8 g
Kiadás éve: 2011
Kibocsátva: n.a.
Ár: 5.900 Ft
Skóciában - valószínűleg Greenock városában - született. A források először 1689-ben említik a nevét, ekkor már majdnem húsz éve szolgált tengerészként. Az említett évben társaival ellopott egy hajót, és miután őt választották meg kapitánynak, a vitorlást Blessed William névre keresztelte, vélhetően III. Vilmos iránti tisztelete jeléül. Úti céljuk Nevis szigete lett volna, de legénysége a kalózélet mellett döntött, és szembefordult Kiddel. 1695-ben Londonban toborzott üzlettársakat nagyobb expedíciókhoz. Ebben az időben találkozott New York és Massachusetts új kormányzójával - Richard of Bellamonttal - aki felajánlotta egy újonnan épült hajó kapitányi posztját. Kidd egy olyan vállalkozásba csöppent, melynek tevékenységi köre erősen súrolta a törvényesség határait. Felhatalmazása csak az Indiai-óceánon hajózó francia hajók, és az engedéllyel nem rendelkező kalózhajók megtámadására volt, de a hallgatólagos megállapodás szerint Kidd alkalmanként illegális kalóz-akciókat is végrehajthatott, amely kárpótolta az egyébként nagyon csekély részesedése miatt. Kiddet 1701. május 23-án felakasztották, testét a Temze partján közszemlére tették.  
 
 
 
 
Hírhedt kalózok - Black Bart

 

 
Névérték: 1$
Anyag: Al-Cu-Sn
Finomság: -
Minőség: UNC
Átmérő: 30,60 mm
Súly: 13,8 g
Kiadás éve: 2011
Kibocsátva: n.a.
Ár: 5.900 Ft
Black Bart (John Roberts) valószínűleg minden idők egyik legeredményesebb kalóza volt. Vadászterülete az észak amerikai gyarmatoktól a Karib-tengeren át, egészen az afrikai partokig tartott, zsákmánya pedig 400-nál több hajó, mindössze harminc hónap alatt. Keresztnevét John-ról Bartholomew-ra változtatta, és cselekedeteinek köszönhetően rövidesen csak "Fekete Bart"- ként emlegették. 1720 nyarán a Karib-tengeren 15 francia, brit és holland hajót fosztott ki, vagy rabolt el. 1722 februárjában egy brit fregatt, a Swallow beérte Roberts hajóját, és miközben az megpróbált a fregatt mellett elsiklani a nyílt tenger felé, sortüzet zúdított az idáig páratlanul sikeres kalóz hajójára. A kartácstűz rögtön a csata elején kioltotta Roberts életét, akinek testét legénysége a tengerbe vetette, nehogy azt később trófeaként mutogassák. A tűzharc még három órán át tartott, míg végül az életben maradt haramiák megadták magukat.
  
 
 
Hírhedt kalózok - Blackbeard

 

Névérték: 1$
Anyag: Al-Cu-Sn
Finomság: -
Minőség: UNC
Átmérő: 30,60 mm
Súly: 13,8 g
Kiadás éve: 2011
Kibocsátva: n.a.
Ár: 5.900 Ft
Az érmén Feketeszakáll portréja szerepel, aki a történelem egyik leghírhedtebb kalóza volt. Edward Teach-ként született Londonban 1860 körül. A rettegett kalóznak már a külseje is tekintélyt parancsoló volt. Arcát hatalmas fekete szakáll keretezte, kalapja alól égő ágyúgyutacsok meredeztek. Kalandjai során bejárta préda után kutatva a Karib-tengert és az Újvilág keleti partjait, számos befolyásos ellenséget szerezve magának. Két évig kalózkodott, miközben 50 hajót fosztott ki és megostromolt egy várost is. 1718-ban a virginiai kormányzó elfogató parancsot adott ki Teach ellen. Két hajót indítottak útnak, fedélzetén a hadiflotta válogatott legénységével. A tengeri ütközetben a flotta ágyúi megrongálták Teach hajójának orrvitorláját, ezért a kalózok a szárazföldre menekültek. A véres közelharcban az egyik haditengerész kardcsapása oltotta ki a híres Feketeszakáll életét. Az összecsapásban a kalózok nagy része odaveszett, a többiek pedig rabként várták ki akasztásuk napját. A flottaparancsnok visszatérő hajójának árbocára tűzte Teach levágott, szakállas fejét.
  
 
 
 
Hírhedt kalózok - Henry Morgan

 

Névérték: 1$
Anyag: Al-Cu-Sn
Finomság: -
Minőség: UNC
Átmérő: 30,60 mm
Súly: 13,8 g
Kiadás éve: 2010
Kibocsátva: n.a.
Ár: 4.900 Ft
Az érme Henry Morgant, a történelem egyik legkegyetlenebb kalózát ábrázolja. Morgan egy welsh-i farmer családban született, 1635-ben. Admirális és kalóz, egyike a legsikeresebb és legkegyetlenebb kalózoknak, aki valaha a spanyolok ellen harcolt. Angol megbízásból, félig-meddig hivatalosan kalózkodott, a spanyol flotta megtizedeléséért lovággá ütötték, és megkapta Jamaica kormányzója címet is. Zászlóshajója a Satisfaction volt, amit további 4 hajójával együtt 1671-ben elvesztett. A Discovery News 2011.08.06-i híradása szerint Panama közelében megtalálták a Satisfaction roncsait.
  
 
Hírhedt kalózok - Calico Jack

 
Névérték: 1$
Anyag: Al-Cu-Sn
Finomság: -
Minőség: UNC
Átmérő: 30,60 mm
Súly: 13,8 g
Kiadás éve: 2011
Kibocsátva: n.a.
Ár: 4.900 Ft
John Rackham (Calico Jack) Angliában született 1682-ben. A Karib térség közepesen sikeres kalózának számít, akinek az álneve a kedvenc csíkos vászon térdnadrágjából származik. Rackham leginkább az ő Jolly Roger zászlaja - koponya keresztbe tett kardokkal – miatt emlékezetes. Legénységében két nő is volt Mary Read és Anne Bonny, ami szokatlan volt abban az időben. Amikor Rackham hajóját elfogták, a női kalózok a végsőkig harcoltak, míg részeg hajóstársaik erőtlenül megadták magukat.