Az emberiség eredményei

Niue "Az emberiség sorsfordító eredményei" sorozattal a legnagyobb felfedezéseket mutatja be, melyek alapvető hatással bírtak az emberi evolúció során. A sorozat a legnagyobb és legszimbolikusabb őskori felfedezésekkel indul: az első érme a tüzet ábrázolja, a második érmén az íj látható, míg a legújabb az írást mutatja. A kibocsátási darabszám valamennyi pénzérménél alacsony – maximum 6000 darab – 0,925 finomságú ezüst tükörveret.
 
A Földön az ember az egyetlen faj, amely a technológia használatával szándékosan és tudatosan készít és talál fel új eszközöket. Ennek köszönhetően az elmúlt 2 millió év alatt az ember a természet mellett létrehozta a saját új, mesterséges világát.
 
A kőkorszakban - amely az emberiség történelmének 99,7%-a - a folyamatok hihetetlenül lassúak voltak. A neolit forradalom eredményeként ez felgyorsult, hiszen az ember letelepedése és a társadalmi munkamegosztás lehetővé tette az első civilizációk kifejlődését. A fejlődés a 18. századi ipari forradalom során új lendületet kapott, majd ennek eredményeként a modern kori tudományos eredmények nagyobb arányú felhasználása terjedt el. Mára a technológia az emberi élet szerves részévé vált.
 
 
Az emberiség eredményei - A tűz
 
Névérték: 1$
Anyag: Ag
Finomság: 0,925
Minőség: Tükörveret
Átmérő: 38,61 mm
Súly: 28,28 g
Kiadás éve: 2010
Kibocsátva: 6.000 db
Ár: 17.900 Ft

Előlap:
Az érme központi részén a királynő képmása látható a következő felirattal: II. Erzsébet és a pénzverde jele (MW).  A  képmás körül  őskori jelenetek láthatók: szakóca készítés, vadászat és az elejtett vad nyílt tűzön sütése.
Bal oldalon alul szakócák, nyíl- és lándzsahegyek láthatók. A karima mentén körbefut a Niue sziget felirat, alul a névérték: 1 Dollár, és a kibocsátás dátuma: 2010.

Hátlap:
A központi részen ősemberek melegednek a tűz körül, - a tűz lángjai tamponnyomásos technikával készültek - a háttérben a barlang falai láthatók.

Az emberiség eredményei - Az íj
Névérték: 1$
Anyag: Ag
Finomság: 0,925
Minőség: Tükörveret
Átmérő: 38,61 mm
Súly: 28,28 g
Kiadás éve: 2010
Kibocsátva: 6.000 db
Ár: 18.900 Ft

Előlap:
Az érme központi részén a királynő képmása látható a következő felirattal: II. Erzsébet és a pénzverde jele (MW).  A  képmás körül  jelenetekkel ábrázolják az íjászat sokéves fejlődését kezdve a paleolit korszakkal, a középkori hosszú íjon és annak továbbfejlesztett változatán, a  számszeríjon keresztül a muskétáig. A karima mentén körbefut a Niue sziget felirat, alul a névérték: 1 Dollár, a kibocsátás dátuma: 2010.

Hátlap:
A központi részen: íj képek és az íj-fúró, amellyel korábban tüzet csiholtak. A háttérben: képek a íjjal történő szarvasvadászatról, melyek a spanyol los Caballos-i barlangrajzokból származnak

 
Az emberiség eredményei - Az írás
Névérték: 1$
Anyag: Ag
Finomság: 0,925
Minőség: Tükörveret
Átmérő: 38,61 mm
Súly: 28,28 g
Kiadás éve: 2011
Kibocsátva: 6.000 db
Ár: 21.900 Ft

Előlap:
Az érme középső részén Őfelsége II. Erzsébet képmása és a pénzverde jele (MW) látható. Körülötte jelenetek mutatják be az írás fejlődését. A felső részen az egyiptomi hieroglifikus írást római írástudók követik íróeszközökkel és viasz írótáblával. Alul fém betűsablonok, az első nyomtatott sajtó, és a feltalálója, Johannes Guttenberg látható. Felette számos kézirat és könyv. A karima mentén körbefut a Niue sziget és az 1 Dollár felirat. Balra a kibocsátás dátuma: 2011. látható.

Hátlap:
A központi részen, tamponnyomásos technológiával készített iniciálé helyezkedik el - egyfajta díszes kezdőbetű - melyet a középkorban széles körben alkalmaztak. A háttérben, balra az eredeti Uruk tábla látható, mely a K.e. 4. évezred második felére nyúlik vissza, az első írás bizonyítékaként. Az alsó részen Johannes Gutenberg által feltalált fém betűsablonok láthatók. Jobbra, egy tintatartó és egy toll, a háttérben pedig kézírás szerepel.