Érme kalauz

Egy kis segítség az érmék világában történő tájékozódáshoz
 
 
 
 
Ag: ezüst
 
Au: arany
 
Pt: platina
 
Cu-Ni: réz-nikkel ötvözet, ennek speciális formája a kupronikkel, mely 75% réz és 25% nikkel tartalommal készül.
 
Al-Cu-Sn: alumínium-bronz ötvözet
 
Sterling-ezüst: 92,5% ezüst, és 7,5% egyéb fém (általában réz). A sterling-ezüst húzószilárdsága és keménysége közel kétszerese a színezüstnek, ezért könnyebben használható az érmeverésben.
 
Niobium: új dívat az érmeverésben a niobium-ezüst bimetál érme. A niobium az átmenetifémek közé tartozik, világosszürke színű, keménysége a kovácsoltvaséhoz hasonló. Nem oldódik a savakban, még a királyvíz sem támadja meg. A niobiumot ezenkívül az űrhajózásban használják, rakéták és turbinák készítéséhez.
 
 
 
 
  
1 oz (uncia): 31,1 gramm
 
1 dukát: 3,49 gramm (neve a latin "herceg" szóból ered)
 
Piedfort: Dupla vastagságú érme (a francia vastagveret szóból származik). Régebben ajándékozási céllal verték, ma már csupán a gyűjtői igények kiszolgálására készül.
 
1 karát: 0,2 gramm (drágakövek esetén)
 
 
 
 
 
UNC: forgalomba még nem került érme.
 
BU: verdefényes. Brillant Uncirculated = csillogó, forgalomba nem került.
 
PP: tükörveret. Polierte Platte = polírozott lapka. Az érmék háttere tükörfényes, a kiemelkedő részek, vagyis az érmekép minden esetben matt felületű. Sokkal munkaigényesebb, és nagyobb odafigyelést igénylő érmeverési eljárás, mely során mind az érme felülete, mind a verőszerszám polírozott. Egy szerszámmal sokkal kevesebb tükörveretes érme készíthető, mint forgalmi.